Lillehammer Bryggeri

Brygging

Vi har investert i et bryggeri med kapasitet til å brygge 50 000 liter øl i året. Kapasiteten kan enkelt utvides til det dobbelte. Bryggingen skjer uten at vørteren er i direkte kontakt med varmeelementene ("Calandria-system"), noe som gir oss svært god kontroll over hele prosessen. Deler av bryggingen og kjøling av lagertanker er computerstyrt. Vårt øl er ikke filtrert og pasteurisert, dermed beholdes alle smaksstoffene. Smaksrikdommen er enestående! Vi brygger selvfølgelig etter Renhetsloven av 1516 og benytter følgende ingredienser:

Malt

Malt er behandlet korn, for det meste bygg, av og til hvete. Maltet gir et betydelig bidrag til ølets smak. Maltingen består i tørking av spiret korn under varmepåvirkning. Ved moderat varme utvikles "lette" smaker som gir klar påminnelse om at det stammer fra korn. Typisk er pale- og pilsnermalt. Ved høyere varme utvikles andre karakteristika, fra karamell til sjokolade og kaffe. Ølets smak vil bære preg av innbyrdes forhold mellom forskjellige typer malt som ølet er brygget på. Alkoholinnholdet i ølet bestemmes også av mengden gjærbar malt. Mye malt: Sterkt øl.

Humle

Humle gir bitterhet og aroma til ølet. For eksempel er en pilsner ganske bitter med lite maltpreg, mens et juleøl har lite bitterhet og tydelig smak av malt. Bitterstoffene i humle kan sammenliknes med garvesyre i vin.
Aromaen varierer fra sort til sort: Fra sitrus til gress, fra parfyme til lær. Mengde og innbyrdes forhold vil avgjøre ølets bitterhet og aroma.

Gjær

Det sies at bryggeren lager vørter og gjæren lager øl. Det finnes flere gjærstammer, som gir ølet forskjellig karakter. I tillegg betyr gjæringstemperaturen mye for smaksutviklingen: Øl som gjærer ved 20 oC smaker helt annerledes enn om det samme ølet hadde blitt gjæret ved 10 oC.

Vann

Godt vann er viktig for smaken: pH og innholdet av mineraler kan ha stor betydning. I Lillehammer har vi svært velegnet vann.

Alt etter hvordan bryggeren komponerer brygget, vil han altså kunne lage svært mange variasjoner hva angår maltsmak og -fylde, bitterhet og ulike typer aroma.

Hva skjer

les mer

Lørdag 29.juli kl. 15.00

Kurt Slevigen Band feat. Kent Erik Thorvaldsen på Eftasbluesen.
Inngang kr. 100

Lørdag 19. august kl. 15.00

T-Bear & The Dukes of Rhythm på Eftasbluesen
Inngang kr. 100,00

Lørdag 02. September kl. 15.00

Stein Stokke & The Engine på Eftasbluesen.
Inngang kr. 100

Lørdag 09. september kl. 15.00

BokkeReidars Bluesband på Eftasbluesen
Inngang kr. 100

Lørdag 16. september kl. 15.00

Lars Martin Myhre m/mestergitarist Perry Stenbäck (S) på turné i September

Lørdag 04. november kl. 15.00

Amund Maarud og Ove Røsbak på Eftasbluesen

Fredag 24. november kl. 22.00

Lisa Lystam Family Band
Inngang kr. 200