Lillehammer Bryggeri

Om øl

Øl, alkoholholdig drikk gjæret på korn, fantes allerede i Babylonia for 6000 år siden. Øl var en rettighet for alle, og den som tok betalt for denne drikken, fikk streng straff, som regel drukning. Senere fulgte drikken med menneskene vestover. I Egypt var brygging av øl stor industri for 4 000 år siden. Under farao Ramses fikk tempelherrene - sjefene for pyramidene - opp til 10 000 hektoliter øl hvert år som delvis betaling. Ølet ble delt ut til alle som arbeidet under dem.
På 1100- tallet fikk vi landskapslovene, den mest kjente, Gulatingsloven, ga blant annet påbud om å brygge øl til jul og andre høytider.

Humle ble første gang brukt som tilsetning i øl av tsjekkiske munker på 800-tallet, og det vi i dag kjenner som pils, ble født der - i byen Plzen i 1842. Øl brygget før den tid, var ganske annerledes enn det vi er vant til i våre dager.

Norges første bryggeri ble anlagt i Kristiania i 1812 (Youngs, senere Schous bryggeri). Lillehammer fikk bryggeri allerede i 1852.
I 2006 gjenoppstod altså produksjonen i vår egen by, i form av et kvalitetsbevisst mikrobryggeri. Utstyret er topp moderne, råvarene de aller beste og gode gamle tradisjoner ivaretatt.